søndag den 18. maj 2014

Løbetræning - at komme godt i gang





Ovenstående billeder er alle fra Endomondo app'en. Man kan også se sin 
historik og fremtidige løbepas på hjemmesiden endomondo.com

Jeg er begyndt at løbe igen. Eller løbe er nok så meget sagt. Jeg er startet på interval træning, så her i starten har det været mere gang end løb. Det har dog ændret sig lidt nu hvor jeg er i gang med 6. uge af et 11 uger program. (Oprindeligt 14 uger, men ændret det til 11, da jeg har tilmeldt mig Alt for damernes kvindeløb den 11. juni)

Jeg har i rigtig mange år brugt app'en Endomondo, nogle gang lidt mere end andre. I 2010 har den registreret at jeg løb 473 km (det år jeg løb en halv marathon), i 2011 blev det kun til 222, 2012 224 km og i 2013 kun sølle 8,62 km. I år er jeg oppe på 66 km, så det går fremad. Kan ikke finde ud af om jeg skal sætte et mål for samlet antal km på et år.
Så det er den jeg bruger til at holde styr på hvor langt, længe og hurtig jeg løber. Lige nu har jeg et Premium medlemskab, så programmet har lavet en træningsplan til mig baseret på mine mål og tidligere erfaring.  App'en i sig selv er gratis, men for at få et træningsprogram, så skal man være premium medlem. 

Det er rigtig hurtigt at få endomondo til at lave planen for en, man skal bare svare på nogle få spørgsmål.

Hvad er dit vigtigste mål? At gennemfør distancen eller løbe hurtigere. Her valgte jeg "gennemføre".
Hvilken distance vil du træne til? Her sagde jeg 5 km - har jo ikke løbet i et år, så vi starter i det små.
Hvor langt løber du på ugentlig basis? Her skrev jeg 0 km - det skal jo være realistisk) 
Fitness vurdering - hvor hurtig løber du?
Dette kan fastlægge ud fra tidligere workouts registeret i app'en, eller du kan angive det disse intervaller
Langsommere end 6:00 min/km,  Mellem 5:00 min/km og 6:00 min/km eller hurtigere end 5:00 min/km. Selv da jeg var i form og løb ofte, var jeg stadigvæk langsommere end 6 min/km. Jeg har nogle enkelt løb, hvor jeg lige kom under de 30 min for 5 km. 
 Eller du kan skrive hvad du fornyligt har løbet. 
Der efter skal man vælge træningsplan, her har man valget mellem begynderplan eller mellemsværplan for den erfarende løber. Jeg valgte begynder planen, da jeg jo ikke har løbet i over 1 år. 
Til sidste skal man vælge hvornår man vil starte og slutte. Hvor mange dage om uge man vil løbe (anbefales min 3) og på hvilken dage. Og så har man så en træningsplan. 

Jeg får en lille reminder de dage jeg skal løbe. Når jeg så er ude at løbe, har jeg altid høretelefoner på, så kan jeg nemlig høre den venlige dame der fortæller mig hvornår jeg skal løbe og hvornår jeg skal gå. Super nemt. 

Jeg har tidligere prøvet at følge en træningsplan fra f.eks. Iform eller lignede. Med det der altid sket, er jeg kigger på planen og beslutter at starte i uge 5 eller lign., fordi jeg ikke har tålmodighed til alt det gang - jeg vil jo løbe. Jeg følger så planen i en uge eller 2, og så laver jeg min egen plan, der går på at jeg presser mig selv lidt mere hver gang jeg er ude at løbe. Det andet har jeg bare ikke haft tålmodighed til. 
Men med dårlig knæ og nogle hofte/bækken, der ikke er som de har været, har jeg forståelse for at det skal tage tid - det er vigtig at min knæ, hofte og kondi kan følge med - jeg har ventet et år på at komme til at løbe igen, så nu skal jeg ikke risikere noget. 

4 kommentarer:

Lis sagde ...

Det er imponerende hvad den app kan gøre af gode ting. Der er mange som har anbefalet den til mig. Jeg kan så desværre ikke løbe mere grundet slidgigt. Gå kan jeg og det vil jeg.
For år tilbagge før jeg fik barn nr. 3 var jeg i super form. Det var jeg også i en årrække efter fødslen men så blev jeg dårligere og dårligere. Nu er det kampen mellem smerter og viljen der afgør hvor meget motion jeg får. Jeg får lidt og ved det ikke er nok, men jeg når da mere end de som bare lade sofaen bestemme.
Måske kommer jeg også til at løbe igen, men lige nu gør jeg ikke. Måske jeg skal holde øje med dig og dit løb for kan du så kan jeg da også. Det er super klaret og kvindeløbet er jo om 2½ uge. Hep hep

Kh. Lis

farmor sagde ...

tak for inspiration, har hentet app´en og starter idag

Unknown sagde ...

Jeg har også brugt app'en inden jeg begyndte at løbe igen, så registrerede den hvor meget og hvor ofte jeg gik. Jeg havde på et tidspunkt et mål om at gå min 25 km og ugen.

Unknown sagde ...

Det lyder godt - god fornøjelse

Send en kommentar

send gerne en kommentar - jeg vil så gerne høre fra dig

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...