Så er det den 13. december - og det betyder at det er Luciadag - det er også dagen hvor man spiser Luciabrød, eller lussekatte eller lussebuller som de også kaldes.
Billedet er fra sidste år, da jeg venter på at mine boller bliver bagt.
10-12 stk
0,4 g safarn - stødt i en morter
4 dl kold mælk
50 g gær (kun 25 g hvis man lader dejen hæve koldt natten over)
1 æg
400 g hvid hvedemel
ca. 400 g hvedemel
15 g havsalt
80 g sukker
100 g becel eller smeltede smør.
Sammenpiskede æg til pensling
Rosiner til pynt.
Gær røres ud i mælken. Halvdelen af melen hældes i. De øvrige ingredienser tilsættes og æltes sammen. Den resterende mel tilsættes lidt af gangen, dejen skal være blød og glat og ikke for hård, så hold gerne igen med melet. Dejen skal æltes godt, min 5-6 minutter.
Sæt dejen til hævning i ca. 2 timer eller natten over (så brug kun 25 g gær)
Del dejen i 10-12 stykker. Rul stykkerne ud og form dem som s'er, kors mm. Efterhæves i ca. 1 time. Pensles med æg og pyntes med rosiner. Bages ved 200 grader i ca. 10-12 minutter.
4 kommentarer:
Åh ja, der er ikke noget bedre end Luciabrød. Desværre har det aldrig været en tradition i min familie, det vil jeg lave om på i år :)
Det er så skønt med Lucia! Jeg har lige fået lussekatter i børnehaven i dag - det er en dejlig tradition ;o)
Det har heller ikke været en tradition i vores, det var først sidste år jeg lavede dem første gang - men synes det er en meget lækker tradition, og det er jo nogle dejlige boller. Hvis det ikke var fordi Safran koster en bondegård og lidt til, er der jo ikke noget i vejen for at bage dem hele året.
Ej, hvor hyggeligt. Det kan være jeg skulle arbejde lidt på vores børnehave til næste år.
Send en kommentar
send gerne en kommentar - jeg vil så gerne høre fra dig